Podczas targów IDS 2023 Planmeca prezentujewynik 50 lat ewolucji unitów stomatologicznych

IDS, najważniejsze światowe targi branży stomatologicznej, odbywają się w Kolonii w Niemczech od 14 do 18 marca i gromadzą dentystów z całego świata. Na targach Planmeca prezentuje swoje kompletne portfolio produktów, w tym nowy unit stomatologiczny, który jest wynikiem ponad półwiecznej ciągłej ewolucji potrzeb dentystów.

Komunikat prasowy 15.03.2023

Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu w projektowaniu i produkcji sprzętu dentystycznego, Planmeca wciąż rozwija i udoskonala produkty. Nowy unit stomatologiczny Planmeca Pro50™ jest wynikiem ciągłego udoskonalania i ścisłej współpracy z klientami – to aktualnie szczyt ewolucji.

Nowy unit dentystyczny to prawdziwe arcydzieło wyrafinowanej technologii, indywidualnych możliwości adaptacji i dynamicznej ergonomii. Użytkownicy unitów dentystycznych są różni i wyjątkowi, dlatego Planmeca Pro50 został zaprojektowany tak, aby zaoferować swoim użytkownikom nowy poziom elastyczności i swobody w tworzeniu wymarzonego unitu bez żadnych kompromisów. Zawsze gwarantując płynny przebieg pracy − niezależnie od rodzaju leczenia czy specjalizacji.

Spluwaczkę można dowolnie ustawić po dowolnej stronie pacjenta, a elastyczne ramię ma szeroki, praktycznie nieograniczony zakres ruchu. Połączenie tych dwóch elementów pozwala na stworzenie miejsca dla zespołu oraz na ewentualne dodatkowe urządzenia potrzebne w trakcie leczenia. Funkcje unitu stomatologicznego są symetryczne, aby umożliwić pełną konwersję urządzenia lewo/prawo. Planmeca Pro50 umożliwia wszystkim użytkownikom pracę na ich warunkach, niezależnie od tego, czy pracują na dwie, czy na cztery ręce.

Planmeca Pro50 ma intuicyjny 7-calowy panel sterowania, który może być dodatkowo wspierany przez 15-calowy Monitor dotykowy Planmeca ErgoTouch™. Ergonomicznie umieszczony monitor bezproblemowo zwiększa wygodę użytkownika, łącząc wszystkie elementy codziennej pracy klinicznej — od zarządzania praktyką po skanowanie wewnątrzustne i przeglądanie zdjęć rentgenowskich. Monitor może służyć również do edukacji pacjenta, a funkcja dotykowego ekranu daje nowe możliwości aktualizacji dokumentacji stomatologicznej pacjenta w trakcie leczenia. Zarówno panel sterowania, jak i monitor mogą służyć do wspierania pracy zespołu dentystycznego.

Jedyny w swoim rodzaju, pionowo podnoszony fotel unitu stomatologicznego posiada regulację wysokości w zakresie 390 - 890 mm (od podłogi). Dzięki temu każdy użytkownik może pracować w preferowanej pozycji podczas siedzenia lub stania.

„Planmeca Pro50 została zaprojektowana z myślą o różnych użytkownikach tak, aby każdy pracownik w klinice – od asystentki do dentysty i higienistki dentystycznej, od leworęcznego do praworęcznego, od najniższego do najwyższego – mógł korzystać z tego samego unitu w najbardziej efektywny sposób, niezależnie od tego, czy pracuje na dwie, czy na cztery ręce. Chcemy pomóc klinikom dentystycznym zaoszczędzić czas, aby wszystkie przejścia i etapy pracy były szybkie i płynne – dostęp pacjenta do  fotela, kontrola infekcji między pacjentami, przechodzenie z obsługi praworęcznej na leworęczną, itd. Szybkie dostosowywanie pozwoli klinikom przyjąć więcej pacjentów i skoncentrować się na opiece nad pacjentem” — mówi Tuomas Jurvanen, wiceprezes ds. unitów stomatologicznych firmy Planmeca.

Odkryj unit stomatologiczny Planmeca Pro50™ i kompletne rozwiązania cyfrowe Planmeca na targach IDS 2023 w dniach 14–18 marca w hali 1, stoisko A20–C29.

Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt:

Tuomas Jurvanen
Vice President, Dental Care Units, Planmeca Oy