Planmeca und Navigate Surgical Technologies setzen auf Zusammenarbeit um innovative Lösungen für die dentale Implantatchirurgie auf den Markt zu bringen

Komunikat prasowy
12 Marca 2019
Helsinki, Finlandia

Planmeca producent sprzętu stomatologicznego i Navigate Surgical Technologies (NST), dostawca rozwiązań chirurgicznych do nawigacji w czasie rzeczywistym, ogłaszają swoją współpracę. Działania te mają na celu zapewnienie chirurgom implantologom stomatologicznym dostępu do innowacji technologicznych, które zapewniają lepsze efekty zabiegów pacjentom poprzez poprawę dokładności i precyzji, a także poprzez uproszczenie przepływu prac cyfrowych.

Planmeca NST IDS 2019

Dynamiczna nawigacja chirurgiczna łączy w sobie wszystkie zalety chirurgii prowadzonej z wolnej ręki i diagnostyki CBCT z technologią śledzenia optycznego, która umożliwia kamerom 4K śledzenie w czasie rzeczywistym położenia wiertła lekarza w stosunku do anatomii pacjenta. Technologia ta umożliwia dokładniejsze i bardziej przewidywalne umieszczanie implantów, a także łatwą identyfikację istotnych struktur anatomicznych podczas operacji, co daje potencjalnie mniej inwazyjną procedurę i optymalny wynik odbudowy.

Współpraca NST i Planmeca zapewni dostęp do dynamicznej nawigacji chirurgicznej w unitach stomatologicznych Planmeca wyposażonych w nową lampę pola pracy Planmeca Solanna ™ Vision. Lampa jest zintegrowana z dwoma kamerami 4K, a więc dodatkowe kamery nie będą potrzebne podczas operacji.

Dynamiczna nawigacja chirurgiczna opiera się na przedoperacyjnym skanowaniu CBCT. Podczas samej operacji zintegrowane kamery Planmeca Solanna Vision śledzą narzędzie i pacjenta. Dokładne ustawienie kątów i położenie wiertła są wizualizowane na skanie CBCT pacjenta w czasie rzeczywistym, prowadząc lekarza do wykonania operacji zgodnie z planem.

Planmeca NST IDS 2019

"Jesteśmy bardzo podekscytowani tą współpracą" - mówi Jukka Kanerva, wiceprezes ds. Unitów stomatologicznych Planmeca i działu CAD / CAM. "Nowatorskie rozwiązania nawigacji NST w czasie rzeczywistym w połączeniu z naszym najnowocześniejszym sprzętem dentystycznym wprowadzą zupełnie nowy etap do wszczepiania implantów dentystycznych".

"Cieszymy się, że uzupełniamy i wspieramy zaangażowanie Planmeca w dostarczanie najnowocześniejszych urządzeń dla profesjonalistów w branży stomatologicznej dzięki naszej optycznej technologii śledzenia" - mówi Marty Dymek, dyrektor generalny Navigate Surgical Technologies. „Innowacje, które upraszczają przepływ pracy i poprawę wyników leczenia pacjentów są zwycięskimi kombinacjami”.

Planmeca i NST zaprezentują dynamiczną nawigację chirurgiczną przy użyciu lampy pola pracy Planmeca Solanna Vision podczas IDS 2019. Technologia ta nie jest jeszcze dostępna na wszystkich rynkach.

W celu uzyskania więcej informacji, prosimy o kontakt z:

Planmeca
Jukka Kanerva, Vice President
Dental care units & CAD/CAM division, Planmeca Oy
Email: jukka.kanerva(at)planmeca.com

Marty Dymek, CEO
Tel: +1-949-350-3722
Email: marty(at)navigatesurgical.com

Planmeca Oy i Grupa Planmeca
Firma Planmeca Oy jest jednym z wiodących producentów sprzętu dentystycznego na świecie, a oferowane przez nią produkty to: cyfrowe unity stomatologiczne, rozwiązania CAD/CAM, światowej klasy sprzęt do obrazowania 2D i 3D oraz kompleksowe rozwiązania z zakresu oprogramowania komputerowego. Firma Planmeca z siedzibą w Helsinkach, Finlandia, dostarcza swoje produkty do ponad 120 krajów na całym świecie. Jest to największa prywatna firma działająca w tej branży, która opiera swoją działalność na zaangażowaniu oraz inwestowaniu w innowacyjne technologie i projektowanie. Planmeca Oy jest częścią fińskiej Grupy Planmeca działającej w branży technologii medycznych. Obrót grupy w 2018 roku wynosił 735 mln EUR i zatrudnia 2800 osób na całym świecie
www.planmeca.com

Navigate Surgical Technologies
Navigate Surgical Technologies opracowuje innowacyjne, chirurgiczne rozwiązania nawigacyjne w czasie rzeczywistym do zastosowań stomatologicznych i medycznych. Opatentowana technologia firmy łączy oprogramowanie i skanowanie optyczne, zapewniając lepszą chirurgiczną precyzję i lepsze wyniki leczenia. Firma ma siedzibę w Vancouver w Kanadzie.
www.navigatesurgical.com