Plandent wchodzi na rynek w Polsce

Drugi co do wielkości w Europie dystrybutor sprzętu i materiałów stomatologicznych Plandent Division, rozszerza swoją działalność na rynek polski. Plandent przejął udział 51% akcji firmy Kol-Dental, największego dystrybutora sprzętu i materiałów stomatologicznych w Polsce.

Plandent wchodzi na rynek w Polsce

Komunikat prasowy 04.10.2013

Szybko rosnący dystrybutor sprzętu i materiałów stomatologicznych wchodzi na kolejne rynki

Drugi co do wielkości w Europie dystrybutor sprzętu i materiałów stomatologicznych Plandent Division, rozszerza swoją działalność na rynek polski. Plandent przejął udział 51% akcji firmy Kol-Dental, największego dystrybutora sprzętu i materiałów stomatologicznych w Polsce, będącego własnością Panów Maćka Nurzyńskiego i Jacka Piłko, którzy w dalszym ciągu będą zarządzać firmą. Kol-Dental jest wieloletnim dystrybutorem sprzętu Planmeca w Polsce. Planmeca to wiodący producent sprzętu stomatologicznego i medycznego na świecie i jest firmą matką firmy Plandent.

Plandent, przez Kol-Dental, wprowadzi na rynek polski swoje światowe marki produktów stomatologicznych, jako uzupełnienie szerokiej oferty Planmeca. Oferta zostanie uzupełniona przez atrakcyjne, nowe koncepcje serwisu takie, jak zarządzanie polityką materiałową, zamówienia online oraz nowoczesne wsparcie serwisowe.

“Jesteśmy pod wrażeniem rozwoju i długofalowej współpracy z firmą Kol-Dental jako dystrybutora firmy Planmeca. Ta nowa umowa wzmocni pozycję firmy Kol-Dental na rynku i umożliwi polskim klientom dostęp do nowoczesnych usług oferowanych przez Plandent. Będąc otwartym na uwagi klientów i stale powiększając gamę oferowanych produktów, będziemy w stanie spełnić oczekiwania każdej grupy naszych kilentów – lekarzy, higienistów czy protetyków”, powiedział Pan Tuomas Lokki, v-ce Prezydent Planmeca Group.

“Rozpoczęcie naszej współpracy to dobra wiadomość dla naszej firmy, a także naszych klientów i partnerów biznesowych. Kol-Dental zyskuje profesjonalnego i liczącego się na światowym rynku akcjonariusza, którego doświadczenie, pozycja finansowa i wsparcie pozwoli nam na dalszy rozwój i umacnianie pozycji Kol-Dental jako lidera rynku ”, powiedział Pan Jacek Piłko,v-ce Prezes Kol-Dental.

Wcześniej w tym roku, Plandent Division przejął firmy dystrybucyjne także w Belgii, Rosji i w Turcji. Dodatkowo Plandent posiada lokalne firmy dystrybucyjne we wszystkich krajach nordyckich i bałtyckich, a także w Holandii, Niemczech, Austrii i w Wielkiej Brytanii. Grupa Plandent jest częścią fińskiej Grupy Planmeca, która działa na rynkach technologii związanych z ochroną zdrowia w ponad 120 państwach. Grupa zatrudnia prawie 2,500 osób, a planowany na 2013 obrót ma wynieść około 760 milinów EUR.

Plandent Oy i Grupa Planmeca
Plandent Oy to firma dystrybucyjna materiałów i sprzętu stomatologicznego do gabinetów stomatologicznych i pracowni protetycznych, dostarczająca ponadto swoim partnerom pełen zakres usług serwisowych. Centrala Grupy Plandent, znajduje się w Helsinkach, w Finlandii. Plandent Division jest częścią Grupy Planmeca, której firma matka Planmeca Oy jest jednym z największych producentów sprzętu stomatologicznego, którego produkty są eksportowane do ponad 120 krajów na świecie. Centrala firmy znajduje się w Helsinkach, w Finlandii. Firma jest liderem w wielu segmentach rynku dentystycznego, projektuje i produkuje pełną gamę sprzętu dentystycznego w tym unity dentystyczne, panoramiczne (2D) i tomograficzne (3D) aparaty rentgenowskie oraz zaawansowane oprogramowanie. Planmeca jest największą prywatną firmą w branży sprzętu dentystycznego, która silnie inwestuje w swój dział R&D.
www.planmeca.com

Kol-Dental
Firma założona w 1994 przez Jacka Piłko i Maćka Nurzyńskiego w Warszawie. Od początku działalności celem firmy Kol-Dental było profesjonalne dostarczanie materiałów i sprzętu stomatologicznego do gabinetów i klinik stomatologicznych. Dzięki wprowadzaniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie dystrybucji, Kol-Dental osiągnął pozycję lidera na rynku w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej.
www.koldental.com.pl